Fotonávod: Ako zmeniť svoj profil z Google+ späť na Blogger profil

A je to tu!
O pár dní sa nadobro rozlúčime so službou Google+, ktorá pre nás blogerov predstavovala jeden z mnohých spôsobov, ako sa zviditeľniť. Vďaka Google+ sme mohli šíriť svoje články do sveta a nájsť si tak nových čitateľov, mohli sme prostredníctvom neho vyjadriť svoje názory na iných blogoch a tiež sme cez túto sociálnu sieť mohli sledovať našich obľúbených blogerov. Tomu je ale od apríla 2019 koniec. Čo to teda pre nás blogerov znamená a ako nestratiť všetky svoje dáta? Na to sa pozrieme v dnešnom článku.



V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že koniec Google+ neznamená koniec nášho blogovania. Ak spravujete svoj blog cez platformu Blogger, stále máte možnosť vrátiť svoj profil pod túto službu. Smutnou správou však je, že ak ste na svojom blogu využívali možnosť komentovania príspevkov práve cez platformu Google+, o všetky tieto komentáre prídete. A rovnako sa stratia všetky vaše komentáre, ktoré ste cez Google+ napísali na iných weboch. Nuž, aby som parafrázovala známe príslovie - Človek mieni, Google mení.

Ale späť k našim blogom. Ak sa svojmu blogu venujete pravidelne, určite vám neuniklo niekoľko výziev, ktoré spoločnosť Google pred niekoľkými týždňami začala uverejňovať na svojich Blogger stránkach v neprehliadnuteľných žltých rámčekoch. Upozornenie sa týkalo práve toho, že sa Google rozhodol z dôvodu nízkeho záujmu zrušiť svoju službu Google plus. Neviem síce, čo Google považuje za nízky záujem o službu, ale ja osobne som mala pocit, že Google plus je snáď všade. Nuž, nevadí, stejne už s tým nič nenarobíme. Neostáva nám teda nič iné, než sa vrátiť späť ku koreňom a síce ku klasickým Blogger profilom. Ako to teda spraviť? Ako zmeniť svoj Google plus profil na štandardný Blogger profil? Ukážem vám to!

V týchto dňoch by vám mal Blogger v administrácii blogu sám od seba ponúknuť možnosť zmeniť svoj profil. Upozornenie sa nachádza v žltom rámčeku, takže by ste ho nemali prehliadnuť. Kliknite na odkaz "Na tejto stránke" a riaďte sa pokynmi. 


Blogger vás automaticky presmeruje na stránku, kde nájdete možnosť zmeny profilu. V tomto kroku vlastne nemáte čo zbabrať, stačí kliknúť na oranžové tlačidlo "Prepnúť na profil služby Blogger".

V ďalšom bode vás Blogger vyzve, aby ste si zvolili používateľské meno, ktoré sa bude zobrazovať pri všetkých vašich príspevkoch, článkoch a komentároch. Do prázdnej kolónky napíšte svoje meno alebo prezývku, pod ktorou si želáte vo svete blogosféry vystupovať. Potom kliknite na oranžové tlačidlo "Pokračovať do služby Blogger".


Po potvrdení zmeny používateľského mena vám Blogger bude zobrazovať túto informáciu v administrácii blogu.


V ďalšom kroku je dobré upraviť svoj staronový Blogger profil. Dostanete sa k nemu cez administráciu blogu, konkrétne na karte Nastavenia >> Nastavenia používateľa.  V žlto vyznačenej oblasti by ste mali mať zaškrtnutú možnosť Profil používateľa >> Blogger, pod ktorou budete mať možnosť svoj profil upraviť. 

Profil si vyplňte podľa ľubovôle. Niekto ho má podrobný, iní sa zasa podelia len o základné informácie. Tak či onak, vždy myslite na to, že ak nastavíte zdieľanie vášho profilu, k údajom, ktoré doň vyplníte, sa dostane ktokoľvek. Síce od vás Blogger nevyžaduje nič príliš osobné, niekedy je predsalen lepšie súkromie si strážiť, napríklad ak nechcete, aby váš blog objavili vaši spolužiaci či rodina. Taktiež nezabudnite vložiť do svojho profilu fotografiu. Aj vďaka nej si vás vaši čitatelia, ale aj ostatní blogeri ľahšie zapamätajú.


V prípade, že ste ako ja a píšete viacero blogov, určite nevynechajte možnosť zvoliť si blogy, ktoré sa budú vo vašom profile zobrazovať. Niektoré moje blogy mám vo výstavbe, takže si neželám, aby boli dostupné pre širokú verejnosť. U iných naopak chcem, aby o nich ľudia vedeli, preto ich logicky chcem zdieľať aj vo svojom profile. Všetko si to nastavíte po kliknutí na "Zobraziť moje blogy >> zvoliť blogy na zobrazenie", následne vás Blogger posunie do výberu blogov na zobrazenie. Stačí len zaškrtnúť požadované blogy a svoju voľbu uložiť.

Po uložení vám bloger ponúkne možnosť zobraziť aktualizovaný profil. Odporúčam si profil vždy skontrolovať. Dá vám to možnosť vidieť vás z pohľadu čitateľa a tiež vám možno napadne niečo, čo chcete do profilu doplniť alebo zmeniť. 


Ale nebojte, ak by ste aj na niečo zabudli, svoj profil pochopiteľne môžete kedykoľvek upraviť podľa potreby.


Tak, ani to nebolelo, čo poviete?! Takto jednoducho si zmeníte svoj Google+ profil späť na základný profil služby Blogger. Vďaka tomu môžete v blogosfére aj naďalej fungovať. Nezabudnite, že všetky svoje obľúbené blogy môžete odoberať cez Google friend connect, takže sa nemusíte obávať, že zánikom sociálnej siete Google+ prídete o svojich blogových obľúbencov.


1 komentár: