Zopár rád budúcim blogerom

Ak čítaš tento článok, znamená to, že si buď začínajúci bloger alebo ním v kútiku duše chceš byť, no zatiaľ len zbieraš odvahu. Ale možno sa mýlim a si len náhodný čitateľ, ktorý si kráti voľný čas na tomto blogu. Tak či onak, čo keby sme sa spolu na chvíľu zamysleli nad témou BLOG, BLOGOVANIE, BLOGERKY A BLOGERI? Nezáleží na tom, o čom tvoj blog je. Nezáleží na tvojom veku, výzore, povahe a ani na tom, odkiaľ si. Jediné na čom záleží, je tvoja chuť písať. To je to, o čo tu ide. Ak nemiluješ písanie a komunikáciu s ľuďmi, zbytočne sa budeš pokúšať vytvoriť majstrovské blogodielo. Zakaždým ti to bude pripadať len ako strata času. Možno že v záchvate zúfalstva siahneš po (mojich) návodoch "ako písať úspešný blog" s očakávaním, že sa z teba za noc stane svetoznámy autor s hromadou spoluprác. Pravda je však taká, že aj keď ti skúsené blogerky a blogeri môžu poradiť akým chybám sa máš vyhnúť a čo by si mal urobiť inak, v konečnom dôsledku zistíš, že žiaden instantný návod na zaručený úspech neexistuje.



Či chceš či nechceš, tvoj blog je tvojim zrkadlom a čo doňho vložíš, to dostaneš späť. Odráža sa v ňom totiž všetko - tvoja nálada, tvoj temperament, tvoja osobnosť, schopnosť komunikovať s ľuďmi a koniec koncom aj inteligencia. Nemá preto zmysel napodobňovať známych blogerov či youtuberov. Môžeš okopírovať štýl ich fotiek, môžeš od nich okukať design blogu, môžeš im ukradnúť témy článkov, ale nikdy im neukradneš to, kým sú... A takisto nezakryješ kým si ty! Tvoj blog musí byť odrazom teba samotného, len vtedy môže byť dokonalý.

Začiatky na blogu sú vždy ťažké, pretože spočiatku ťa nikto nepozná, nikto nevie, že píšeš blog, nikto ani len netuší ako sa k tebe dostať. A práve toto obdobie bez čitateľov môže byť to najťažšie. Úplne ti rozumiem ak ťa bez spätnej väzby od čitateľov vlastne ani nebaví tvoriť blog, ale je nevyhnutné, aby si vydržal. Po čase začnú chodiť na tvoj blog ľudia, ktorí majú podobné záujmy ako ty a ktorí si radi prečítajú tvoje názory, nech už píšeš o móde, knihách, jedle či cestovaní.

zdroj obrázku

Čo je pre mňa ako blogerku a návštevníčku iných blogov dôležité, je spätná väzba s ostatnými autormi a s mojimi čitateľmi. Nedokážem si predstaviť, že by som napísala článok a tým by to pre mňa skončilo. Každému komentáru sa vždy poteším a zakaždým veľmi rada odpíšem, čím sa vlastne tvorí diskusia a vďaka čomu bližšie spoznávam svojich čitateľov. Mám zásadu, že každý čitateľ má právo na vlastný názor a rozhodne ma neurazí, ak niekto s mojim pohľadom na danú vec nesúhlasí. Myslím, že práve toto je kameň úrazu u mnohých začínajúcich blogerov - nedokážu prijímať kritiku a to ani vtedy, ak je dobre mienená. A pritom práve kritika je to, čo ťa môže veľmi rýchlo posunúť ďalej. Ruku na srdce - ani ty a ani ja nie sme dokonalí a stále máme na sebe čo zlepšovať. Myslíš si, že blogeri, o ktorých počuješ na každom rohu, boli od začiatku slávni? Nie. Tiež im to dalo poriadne zabrať kým sa dostali tam, kde sú teraz. A ani tebe sláva a úspech nespadnú z neba zatiaľ čo budeš sladko spať. Preto ak ťa niekto za niečo kritizuje, skús sa hneď neuraziť a aspoň na malú chvíľu sa zamysli, či v slovách tvojho kritika nie je kúsok pravdy.

Ďalšou vecou, na ktorú som ja osobne alergická, je zlá gramatika. Nevravím teraz o preklepoch, ktoré si človek v rýchlosti a zápale pri písaní článku nevšimne, ale skôr chyby pri písaní I/Y a S/Z. Uvedom si, že píšeš pre verejnosť a nie v súkromnom chate na facebooku. Ak nezvládaš dať dokopy ani jednu vetu bez toho, aby si v nej spravil tri chyby, potom asi písanie článkov nie je to pravé pre teba. Rovnako ak si sa zasekol v čase, kedy bolo strašne cool písať AsI TaQtO, veľmi sa na verejnosti neukazuj. Nielen, že čitatelia budú takýto text čítať dvakrát dlhšie, ale ešte sa pri tom aj pekne zapotia, plus si ako bonus budú myslieť, že navštevuješ špeciálnu pomocnú školu. Hovor si čo chceš, ale ak nemáš tri roky tak to NIE JE ROZKOŠNÉ!!! Nie, ani v prípade, že máš na hlave peroxidovú blond a v kabelke miničivavu.

Keď si sa už konečne zmieril s tým, kto si a zvládol si aj základy gramatiky, môžeme prejsť samotným článkom. Nuž, úprimne - článok o tom, že tvoja miničivava dnes zjedla celú misku granúl, asi nikoho nezaujme, ale ak máš chovateľský blog a podotkneš, že tvoja malá čivavka je extra vyberavá a že jej chutia výhradne granule značky XYZ a vyzdvihneš ich pozitíva, kvôli ktorým si si danú značku vybral (napr. pretože boli pri výrobe použité obzvlášť kvalitné suroviny, alebo má psík po danom krmive viditeľne lepšiu srsť, atď..), prípadne sa zmieniš aj o ďalších vlastnostiach daného krmiva, už je to o niečom inom - tým chcem povedať, že každý článok by mal byť pre čitateľa niečím užitočný a ak už nie priamo poučný, tak aspoň zábavný. Veď predsa nie je nič horšie ako stráviť niekoľko minút čítaním článku aby si na jeho konci zistil, že ti článok nič nedal.

Zhrnuté a podčiarknuté: buď sám sebou, píš spisovne a gramaticky správne a na svojich článkoch si daj záležať. Venuj dostatok času interakcii s tvojimi čitateľmi a nauč sa prijímať konštruktívnu kritiku. A hlavne - daj tomu čas!

Prajem ti veľa šťastia a úspechu pri tvorbe vlastného blogu :-)

10 komentárov:

  1. Dobry clanek, cením si zejména toho, že je hned na začátku napsáno, že jednoznačný návod neexistuje.
    Co se týče kritiky tak vím, že bez ní se člověk neposune dál, kde ale narazit na schopné kritiky? Můj blog zatím čtou hlavně moji známí a ti prostě kritičtí nejsou :-).
    Přemýšlím nad založením skupin na FB, která se bude zabývat kritikou :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že získať schopnú kritiku môže byť niekedy problém, kamaráti a známi nechcú blogerovi ublížiť a cudzí ľudia si len veľmi neochotne nájdu pár minút na zhodnotenie plusov a mínusov blogu. Možno by bolo na začiatok dobré opýtať sa priamo v blogerských skupinách, kde je veľa blogerov na jednom mieste. Inak výhradne na hodnotenie sa zameriava skupina s názvom Hodnocení blogů (https://www.facebook.com/groups/263899310615477/?fref=ts) :-)

      Odstrániť
  2. Zuzka - tvoje blogy vyzerajú a znejú perfektne a som hrdá na to, že ťa (aspoň trošku) poznám :)
    Niet čo veľmi vytknúť v tomto článku :) chválim fotku!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Najlepšia rada? Hlavne to nevzdať. Nie vždy sa nám písanie bude páčiť, nie vždy sa bude páčiť ľuďom. Každý zážitok nás posúva vpred. Ale najhoršie je, ak nás človek odradí natoľko, že s tým niekto prestane. Blogom sa nemusí živiť každý, môže ho mať ako koníček. Ale formuje ho a raz bude (a možno aj nebude) na neho hrdý. Prečo? Aspoň raz robil niečo, čo ho skutočne bavilo a napĺňalo v tom momente.

    Krásny článok :)

    Jaji
    www.jajibloguje.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super článok :) som rada že som si ho mohla prečítať a ďakujem za tipy ako byť lepšou blogerkou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Souhlasím, že období bez čtenářů (nebo s mlčenlivými čtenáři, kdy ve statistikách vidíš, že lidi chodí, ale komentáře prostě nikde), je hodně těžké. Ale dá se překonat :-) Je holt důležitá i motivace celkově, a u mě je prostě hlavní touha sdílet to hezké, například fotky z cest a tak. No první komentáře "od cizích" se u mě objevují až teď a je to krásná odměna za to snažení :-)

    S tou užitečností taky naprostý souhlas. No, i když, upřímně, občas ve snaze, aby článek měl nějakou "přidanou hodnotu", na sebe pletu celkem slušný bič :-D Třeba z cesty do Berlína jsem měla fotky panáčka ze semaforu, což je taková již kultovní postavička. No nemohla jsem jen tak hodit fotky a napsat dva odstavce, kdepak, musela jsem prošmejdit historii vzniku a vývoj atakdále a vše to sdělit i svým čtenářům :-D přeci nebudu si nechávat zajímavé informace jen pro sebe, že jo :-)

    FreeZe
    www.free-ze.eu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti za komentár. Musím dať zapravdu, že sa vždy oplatí vydržať. A potom keď sa to už raz rozbehne, človek si po nejakom čase uvedomí, koľko nových priateľov vlastne vďaka blogu získal. Aspoň teda ja ako "malá blogerka" vnímam svojich čitateľov ako svojich priateľov. Vždy si s nimi rada pokecám aj o súkromnom živote, niekoľko dievčat mám dokonca v kontaktoch na facebooku a pravidelne si píšeme a patria k mojim najlepším priateľkám. Človek proste nikdy nevie čo mu to blogovanie prinesie :-)

      Odstrániť